fallback

Бизнесът и властта засега се разминават за ДДС в туризма

Бизнесът иска общата ставка в туризма да е по-ниска от 14% и да не се увеличава срокът за амортизация на активите на фирмите

16:37 | 07.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Държавата има възможност да определи единната ставка на ДДС в туризма, която се предвижда да влезе в сила от 2011 г., да е по-ниска от 14%, смятат представители на туристическия бизнес. Проектът на Министерството на финансите обаче предвижда въпросната ставка да е 14%. Това стана ясно при днешното обсъждане на първоначалния вариант на бюджетната рамка за 2011 г. в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в което участваха министър на икономиката Трайчо Трайков, зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и представители на основни работодателски организации у нас.

Към момента груповите туристически пакети се облагат с ДДС от 7%, а индивидуалните – с общата ставка от 20%. Горанов поясни, че въпросната промяна се налага заради писмо на ЕК, според което трябва да има равни условия в бранша.

От туристическия бранш прогнозираха тази година броят на нощувките да нарасне с около 5%. С оглед на тези очаквания от бранша подчертаха, че страната не бива да губи конкурентните си предимства с оскъпяване на туристическите услуги.

Според изчисленията на финансовото министерство при обща ставка в туризма от 14%, приходите от ДДС в държавния бюджет биха нараснали с около 38 млн. лв.

Министър Трайков каза от своя страна, че „въпросът е да се намери баланс и да не пострада даден сегмент от туризма, затова икономическото и финансовото министерство ще продължат да търсят приемливо решение“.

Спорен се оказа и въпросът за предвиденото удължаване на срока за амортизация на различни видове материални активи, включително компютри, и съответно намаление на годишните амортизационни отчисления на фирмите, което респективно ще вдигне данъка върху печалбата, който трябва да платят. От работодателските организации посочиха, че в момента действащите амортизационни норми са съпоставими с европейските и не бива да се променят.

Посочените въпроси би трябвало скоро да се уточнят, тъй като Министерството на финансите възнамерява до края на септември да внесе за обсъждане в комисиите на парламента държавния бюджет за 2011 г. и съответните промени в данъчните закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
fallback