fallback

В БАН разединени дали плоският данък е полезен

Проф. Гарабед Минасян и доц. Митко Димитров на различно мнение дали да се отмени плоският и да се върне прогресивният подоходен данък

16:40 | 19.08.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Водещи икономисти от Българска академия на науките (БАН) не са на единно мнение относно полезността на плоския данък и евентуалното връщане на прогресивния подоходен данък. Това стана ясно при отговора на въпрос на Investor.bg от проф. Гарабед Минасян и доц. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН.

„Не съм привърженик на плоския данък, не смятам, че въвеждането му беше полезно“, коментира Гарабед Минасян. От думите му стана ясно, че според него е по-добре да се върне облагането с прогресивен подоходен данък.

Той посочи, че увеличението на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната е един от най-важните фактори за излизане на страната от кризата, но според него фискалните стимули и в частност плоският данък не са решаващи за привличане на ПЧИ. Професорът от БАН се аргументира, че въпреки ниската като цяло данъчна тежест у нас, има голям спад на ПЧИ за полугодието и че през последните месеци у нас не е дошъл нито един крупен чуждестранен стратегически инвеститор.

Минасян отбеляза, че чуждите инвеститори търсят стабилна, предсказуема и добра като цяло икономическа среда на правене на бизнес, което зависи главно от правителството.

Доц. Митко Димитров каза от своя страна, че според него плоският данък е „по-справедлив“ и въвеждането му у нас е „удачно“, независимо че в Скандинавските страни има прогресивен подоходен данък, който при високите доходи е доста голям.

Според Димитров плоският данък не е причина за намаляване на събираемостта на данъците в България, а въвеждането сега на прогресивен подоходен данък би ограничило икономическата активност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
fallback