fallback

ЕК ще мисли до 6 септември за исканите промени в изчисляването на дефицита

За момента Брюксел оценява като „уместно“ предложението на България и още осем членки да се имат предвид пенсионните реформи, за да се снижат критериите за покриване

11:13 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Искането на девет страни членки на Европейския съюз (ЕС), сред които и България, за промяна в начина на изчисляване на държавния дълг и дефицит заради провежданите пенсионни реформи се определя като „уместно“ от Европейската комисия (ЕК).

От Брюксел казват, че „в скоро време“ ще излязат със становище по въпроса, съобщава Ройтерс.

Определението за „уместност“ обаче може да се тълкува не само като „логично“, а просто като „подходящо за обсъждане“ предвид това, че темата за дълговете и дефицитите е особено наболяла напоследък.

Предложението за промяна беше направено от финансовите министри на България, Полша, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Швеция.

Според говорител на ЕК в момента комисията анализира искането и през следващите няколко дни ще даде отговор, като се планира това да се случи преди следващата среща за обсъждане на икономически и финансови реформи в ЕС, предвидена за 6 септември.

„Комисията, която е защитник на европейските правила, все още няма ясна позиция по този проблем“, казват от ЕК.

Оттам все пак допълват, че биха искали критериите за оценка на държавния дълг да бъдат засилени, както и да бъдат приемани по-сериозно.

На 6 септември финансовите министри от ЕС ще проведат среща, чийто основен акцент се очаква да бъдат разговорите за това какви промени трябва да бъдат направени, за да не се допускат повече дългови кризи като тази в Гърция.

Предложението на деветимата финансови министри, сред които е и Симеон Дянков, е извънредните разходи, необходими за реформирането на пенсионните системи на държавите от ЕС, да се изключват при пресмятането на нивото на държавен дълг и дефицит, валидни при наблюдението на изпълнението на критериите от Маастрихт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 04.09.22 г.
fallback