fallback

Данъчни изкараха на светло 300 хил. лв. оборот за нощ в Слънчев бряг

Проведеното наблюдение е в 4 от най-големите увеселителни заведения в комплекса, ще се изчисляват по аналогия обороти и за предишни сезони

13:09 | 07.08.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

300 000 лв. оборот излезе на светло сред внезапна проверка през изминалата нощ в курортен комплекс Слънчев бряг. Софийски служители на Национална агенция за приходите (НАП) и Инспекцията по труда провериха четири от най-големите увеселителни заведения в комплекса и установиха, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци.

В едно от заведенията има служители, работещи за 65 лв. месечно, средната заплата по документи в повечето заведения не надхвърля 300 лв. или поне върху толкова се внасят дължимите данъци и осигуровки, съобщават от НАП.

Сред фрапиращите данъчни нарушения е това, че приходите от вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани. Само за 5 часа данъчните са установили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на 10 лв.

Масово е и укриването на обороти в нощните заведения. Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати обороти за последните 4 уикенда. Резултатът е, че заради откритото данъчно наблюдение постъпленията са се увеличили близо 5 пъти, общият отчетен оборот за изминалата нощ на проверените обекти е достигнал близо 300 000 лв.

От НАП сочат пример с една от 4-те проверявани дискотеки, която има отчетен общ оборот на касовите апарати за целия юли от 54 000 лв., а само за 7 часа данъчно наблюдение през изминалата нощ е регистриран оборот от 42 000 лв. Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец.

Откритото наблюдение ще продължи до края на активния туристически сезон, но освен това на собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години.

Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък заедно с лихвите за всички недекларарини приходи назад във времето.

„Това, което става по морето, е подигравка с данъчните изисквания и с обществото. Щом собствениците на клубове крият 2/3 от оборотите си, наблюдението на заведенията им ще продължи до края на лятото и на база на тези данни ще обложим скритите приходи за години назад”, каза по повод констатациите в Слънчев бряг изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщение на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 10.09.22 г.
fallback