fallback

НОИ реши за увеличение на стажа за пенсия с три години

Промените в социалното осигуряване породиха множество коментари и препоръки, в сряда МС ще реши дали да се съобрази с тях

21:39 | 19.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри предложението за повишаване с три години на осигурителния стаж за пенсия.

Пенсионната възраст не се увеличава. Тя сега е 63 за мъжете и 60 години за жените.

В същото време обаче изискването за необходимия трудов стаж се вдига от 34 на 37 години. При мъжете увеличението е от 37 на 40 години.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 юли 2011 г., те ще бъдат внесени в Народното събрание през септември.

„Значителна част от направените предложения са навременни поради необходимостта от спешни кардинални промени, ограничаващи до минимум възможностите за източване и допълнително финансово дебалансиране на социално-осигурителната система.” Това се казва в становище на Българската стопанска камара относно предложените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Представителите на бизнеса подкрепят:

- увеличаване на изискуемия трудов стаж с 3 години, като следва да се прецени възможността за поетапно увеличаване, например до 2014-2015 г.; - уеднаквяване на условията за придобиване право на парични обезщетения от ДОО (за трудоустрояване, за временна неработоспособност, за бременност, раждане, за безработица), като се изчисляват за 12-месечен период, предхождащ възникването на правото; - премахването на максималният размер на обезщетенията за безработица; - преизчисляване размерите на пенсиите, при което три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория; - ползването на стимули за отложено пенсиониране, - осъвременяване на пенсиите, при отчитане на инфлацията, нарастването на БВП и осигурителния доход.

„Неясни обаче са мотивите за изключване на осигурителния доход при ръст на БВП под 3%”, казват от БСК.

Бизнесът освен това е категорично против:

- предложението за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски, предвидено в ЗИД на Наказателния кодекс; - отнемането на правната възможност на работодателя да прекрати трудовите договори на лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст; - освобождаването на всички задължени лица от лихви върху осигурителните задължения, възникнали до 31.12.2010 г.; - липсват основателни мотиви за намаляване срока за съхранение на ведомостите за заплати от 50 на 40 години, особено като се отчита увеличаването на минималния осигурителен стаж от 40 години и обективната тенденция за увеличаване на възрастта за пенсиониране през следващите години.

Във вторник обсъждането на промените ще продължи, като немалка част от тях не се одобряват от синдикатите. Възможно е в сряда Министерски съвет да не се съобрази с изказаните становища и да приеме предложенията в първоначалния им вид, като някои от тях ще влязат в сила още в началото на следващата година.

Междувременно от БСК казват още, че намаляващият фискален резерв, нерешителните съкращения на държавни разходи и неефективни системи могат да наложат увеличаване на трансфера и субсидиите от държавата към НОИ. В тази връзка бизнес организацията се обявява срещу евентуално покриване на дефицитите чрез увеличаване на данъчните и осигурителни ставки за работниците и работодателите.

„Като се отчитат ограниченията, свързвани с действащия валутен борд и продължаващата рецесия, подобни стъпки ще влошат перспективите за икономическо възстановяване и са неприемливи, както за заетите лица, така и за бизнеса, фиска и обществото като цяло.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
fallback