fallback

ЕС официално откри процедура за бюджетен дефицит срещу България

Решението е взето на днешната среща на министрите на финансите от ЕС в Брюксел, в която участва и министър Симеон Дянков

14:42 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) откри процедури за прекомерен бюджетен дефицит срещу четири от новите си членки - Кипър, Дания, Финландия и България, предаде АФП, позовавайки се на европейски източник.

Решението е взето на днешната среща на министрите на финансите от ЕС в Брюксел. Така броят на страните с такова предупреждение става 24 от общо 27. На срещата в Брюксел България е представена от министъра на финансите Симеон Дянков.

Днешното решение не е неочквано за България.

За тази вероятност се заговори, след като през май стана ясно, че бюджетният дефицит за 2009 г., според последната ревизия на ЕК, достига 3,9%. Тогава обаче не беше изрично съобщено, че ЕК ще предприеме мерки по въпроса. 

Преди днешното решение препоръки за включването на посочените страни в списъка на държавите с прекомерен дефицит направи Европейската комисия. Единствено Люксембург, която е член на еврозоната, Швеция и Естония (извън еврозоната) не са засегнати от такива процедури.

Процедурите за прекомерен дефицит се отнасят за страни, чийто бюджетен дефицит надвишава прага от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), определен от Пакта за стабилност.

Пактът до голяма степен се провали заради кризата, отбелязва АФП. Европейските страни искат да засилят регламентите му, като за целта е създадена работна група под председателството на европейския президент Херман ван Ромпой. Групата трябва да представи окончателните си предложения през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 05.09.22 г.
fallback