fallback

Дянков: Не е нужно да се водят преговори с МВФ

През следващата година в България няма да се вдигат данъци, категоричен е финансовият министър

13:02 | 11.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

„Не е нужно да се водят преговори с МВФ и ние не водим такива преговори. Не смятам, че е необходима каквато и да е помощ от МВФ“, категоричен бе финансовият министър на България Симеон Дянков в интервю за БНР.

В него Дянков посочи, че разчетите за 2011 година са готови и в тях не е заложено вдигане на данъци и акцизи. Освен това не се предвижда и „пипане на пенсии и заплати“, уточни той.

Финансовият министър припомни, че правителството вече е изготвило макрорамката на бюджета за 2011, която ще бъде представена на заседанието на ЕКОФИН следващата седмица.

Той изтъкна, че след като Румъния е увеличила ДДС ставката с 5%, румънците веднага са започнали да купуват различни стоки от Русе, както пък гърците от Гоце Делчев и Сандански.

Прогнозата на правителството е, че ще отбележим икономически ръст през 2011, който ще е около 3% , а дефицитът ще бъде под 2,7%.

Безработицата се е свила с цял процент и в момента е около 9%, като тази тенденция ще продължи до октомври, отбеляза Дянков. Според него нивото на безработицата през тази година ще е под прогнозираното от правителството от 11,5%.

“Убеден съм, че до края на годината няма да има бъда от допълнителната актуализация“, изтъкна той. В петък по време на заседанието на Съвета по административна реформа всички министерства са представили окончателните си доклади за оптимизация на администрация и до края на юли тези мерки ще бъдат внесени в Министерския съвет и до есента правителството ще има цялостна програма какво къде трябва да се прави.

Дянков изтъкна, че финансовото министерство е оптимизирало с 19% броя на хората и е намалило агенциите си с 2. Няма свещени крави в администрацията и не би могло да има, смята той.

“Ние разходите сме ги свили доста, а сега голямата ни задача е да увеличим повече приходите и от началото на април приходите в Агенция “Митници“ се увеличават всеки месеци и в средата на юли месец с около 16% е надплановото изпълнение на приходите от ДДС, а за акцизите все още не е достигнато 100% изпълнение.

Финансовият министър коментира, че според договора за АЕЦ “Белене“, подписан през 2007 година, до 15 септември 2010 трябва единият реактор на централата да е готов и ако има доставка България трябва да плати 280 милиона евро за него.

"Дори и да ги имаше аз пак нямаше да ги дам. За мен “Белене“ е проект, който трябва да се строи без допълнителни държавни пари“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 12.09.22 г.
fallback