fallback

Парламентът гласува предназначението на непредвидените бюджетни разходи

Допълнителните бюджетни средства за магистрала Люлин са до 62,5 млн. лв., на НКЖИ се отпускат като субсидия до 45 млн. лв.

21:15 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът гласува основните направления, за които ще се изразходват т. нар. разходи за непредвидени и неотложни нужди в размер на общо близо 1,23 млрд. лв. по време на второто обсъждане на актуализацията на бюджет 2010 г.

По-рано днес депутатите гласуваха като цяло общата сума на приходите и разходите в актуализирания бюджет.

Според приетите промени до 116 млн. лв. от неотложните разходи ще бъдат изплатени на тютюнопроизводителите за реколта 2009, 142 млн. лв. са допълнителни средства за социални помощи, а до 45 млн. лв. се отпускат като субсидия на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Допълнителните бюджетни средства за магистрала Люлин са до 62,5 млн. лв.

Не беше прието предложението на ДПС средствата за тютюнопроизводителите да се фиксират точно на 116 млн. лв. Не се прие и искането те да бъдат изплатени в срок до две седмици от влизане в сила на актуализацията на бюджета.

Депутатите от Синята коалиция и Атака гласуваха против отпускането на тези средства с мотива, че те трябва да се дадат за здравеопазване.

Беше гласувано и предложението на Министерски съвет фискалният резерв да може да бъде намален до 4,5 млрд. лв. В първоначалния вариант на бюджета минималната му стойност беше определена на 6,3 млрд. лв.

Окончателно беше приета и възможността да се емитират държавни облигации на стойност до 2 млрд. лв. (предишната стойност беше 1,2 млрд. лв.). В тази връзка беше гласувана и възможността допълнителният държавен дълг за годината да нарасне до 3,5 млрд. лв. (при 2,7 млрд. лв. преди).

Депутатите гласуваха окончателно държавата да гарантира кредит, взет от БДЖ, на стойност до 460 млн. лв. За целта вече е изпратена до Европейската комисия заявка за нотификация на средствата като допустима държавна помощ.

В актуализирания бюджет е записано, че чрез Българската банка за развитие (ББР) ще бъдат изплатени на бизнеса средства до 660 млн. лв. за сключени и изпълнени договори с държавата.

По този параграф не беше прието предложението на бившия финансов министър Пламен Орешарски тези средства да се изплащат директно от съответните министерства след одобрение от финансовото министерство. Мотивът му беше, че тази дейност не е основна за ББР и че банката би трябвало да подпомага малкия и средния бизнес.

Депутатите гласуваха и намаляване със 100 млн. лв. на държавните субсидии за общините. Не беше прието предложението на левицата тези средства изобщо да не се намаляват заради критичното финансово положение на част от малките общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
fallback