fallback

Финансовото министерство опроверга информация за преговори с МВФ

В момента страната има добре изградена фискална стратегия и кабинетът не смята, че е наложителна работа в тази посока, казват от МФ

17:24 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството не води разговори с Международния валутен фонд (МВФ) за получаване на заем, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Съобщението е във връзка с публикации в медиите, „основани на слухове и неясни информационни източници“.

В момента страната има добре изградена фискална стратегия и кабинетът не смята, че е наложителна работа в тази посока, казват от министерството.

В допълнение правителството разполага и с различни алтернативи за финансиране на държавния бюджет, включително емитиране на дълг на вътрешния и международните пазари.

Това не е първото опровержение, което прави българското финансово министерство, на слухове за разговори за заем с фонда. В последните месеци, на фона на множеството отпускани помощни средства за редица държави, засегнати от кризата, неведнъж се появяваха информации за преговори и с нашата страна. 

"Обръща се към МВФ поради две причини. Първата е, в случай че мерките за намаляване на разходите са трудно приложими от политическа гледна точка. Тогава се довежда Фондът и се казва: така реши МВФ. Втората - няма достатъчно ликвидност. Финансовата система в България е така организирана, че през последните 10-15 години имаме фискален резерв. Средствата са усвоени от финансовото министерство и сега имаме достъп до тези средства, които са ни достатъчни и затова няма нужда от МВФ", каза наскоро в интервю за румънски вестник финансовият министър Симеон Дянков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
fallback