fallback

Гласуваха актуализaцията, единственото изказване на Дянков – за комарите

3,68 млрд. лв. се предвижда да е дефицитът за 2010 г., предстои гласуването на приходи и разходи по отделните направления

14:32 | 08.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Народното събрание (НС) гласува днес на второ четене бюджетният дефицит за 2010 г. да бъде 3,68 млрд. лв., което, както предварително беше обявено, представлява 3,8% от прогнозния БВП на начислена основа и 4,8% на касова основа.

Депутатите гласуваха общата рамка на променените приходи и разходи на бюджета за годината. Според нея разходите в държавния бюджет стават около 18,9 млрд. лв., а приходите – около 15,23 млрд. лв.

Гласуването на промените на конкретни приходи и разходи по различните направления предстои. Депутатите приеха да не се прекъсва пленарното заседание до приемането изцяло на актуализацията на бюджета, която се гласува точка по точка.

По време на дебатите, които ще продължат и следобед, не беше прието предложението на Коалиция за България приходите да се увеличат с 200 млн. лв. за сметка на увеличената събираемост на ДДС.

От Синята коалиция предложиха разходите да се намалят с около 460 млн. лв., което също не беше прието. Сините конкретизираха, че имат предвид да не се дават 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите, 45 млн. лв. за НК Железопътна инфраструктура, а също и предвидените над 200 млн. лв. за хеликоптери по сключени вече договори.

Единственото изказване, което направи финансовият министър Симеон Дянков по време на обсъжданията, беше във връзка с искане на Коалиция за България за отделяне на 1 млн. лв. за борба с комарите в общините по поречието на река Дунав. Дори и това искане беше коментирано едва след изрично настояване на председателя на НС Цецка Цачева.

„Не са необходими допълнителни държавни средства за борба с комарите. Вече има заделена известна сума в направлението за бедствие и аварии. Съвместно с румънското правителство работим по въпроса“, беше лаконичният отговор на финансовия министър.

По думите на Румен Петков липсата на пари за борба с комарите е сериозен проблем за 600 хил. души у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 06.09.22 г.
fallback