fallback

М. Димитров: Предложената бюджетна актуализация е пир по време на криза

В цяла Европа бюджетните разходи се намаляват, в България се увеличават, коментира от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция

11:48 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предложената актуализация на бюджета за тази година е като „пир по време на криза“. Това заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров при обсъждането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2010 година.

В цяла Европа бюджетните разходи се намаляват, в България се увеличават, и то - по време на криза. Това не може да гарантира устойчивост на икономиката в бъдеще, смята Димитров.

Разходите по консолидираната фискална програма през 2007 г. бяха 22 млрд. лв. (по Консолидираната фискална програма), сега се предвижда да бъдат 27 млрд. лв. (по КФП), направи сравнение той. Според Синята коалиция би трябвало разходите да са на нивото на 2007 г.

В тази връзка предложението на парламентарната група е да се приложат мерки за ограничаване на разходите и увеличение на приходите. Димитров припомни, че преди дни ЕК препоръча за тази година бюджетният дефицит да е до 3,8% от БВП, а през 2011 да е до 3%. „При това положение на нещата изпълнението на тези критерии се затруднява.“

Мартин Димитров освен това попита от парламентарната трибуна защо се заделят 1,23 млрд. лв. за „непредвидени и неотложни разходи“, без да е ясно за какво точно ще се използват тези пари.

„Какъв е смисълът на актуализацията, след като се вдигат разходите?“, запита риторично той.

От левицата пък призоваха за увеличаване на средствата за конкретни социални политики, здравеопазване, образование, култура. Коалиция за България предлага от резерва за непредвидени и неотложни разходи към МС да се отделят 1 млн. лева за борба с комарите на територията на дунавските общини. Левицата настоява още да не се намалява субсидията за общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
fallback