fallback

Пощенска банка: Готвим мерки за облекчаване на кредитите във франкове

За последните 3 години швейцарската валута е поскъпнала със 17%

12:06 | 08.07.10 г.

В края на кредитния бум през 2007 г. и 2008 г. се прояви тенденция за отпускане на кредити в швейцарски франкове. Тогава курсът евро/швейцарски франк беше около 1,6, а в момента е 1,33, тоест швейцарската валута е поскъпнала със 17%.

Попитахме Пощенска банка, как това поскъпване се отразява на кредитния им портфейл в швейцарски франкове и какви са механизмите за защита на кредитополучателите.

"За да бъде компенсирано увеличението в стойността на франка, лихвеният процент трябва да се намали с 3 процентни пункта, което не е икономически приемлива възможност за банката предвид цената, която плаща за привличане на средства във франкове. Въпреки че средствата в швейцарски франкове са с по-висока цена, кредитополучателите трябва да отчетат, че лихвата по кредитите им е по-ниска, отколкото в други валути. За разлика от кредитите в евро, кредити във франкове подлежат на валутен риск и това е нещо, за което всички кредитополучатели са изрично информирани", уточниха от Пощенска банка за Investor.bg.

"Въпреки повишаването на курса на швейцарски франкове кредитният портфейл на банката във валутата продължава да се представя много добре в настоящия климат. Заемите на кредитополучателите обикновено имат дълъг срок (между 25 и 30 години) и ще има промени на обменния курс за такъв период, но те трябва да запомнят, че колебанията в курса на швейцарските франкове в миналото в крайна сметка се изравняват", заявяват от банката.

"Пощенска банка следи отблизо представянето на портфейла и тенденции в курса на франка и е в процес на разработване на конкретни мерки, насочени към подкрепа на кредитополучателите във франкове през този период", гласи становището на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
fallback