fallback

Определиха победителите в поредния конкурс „Банка на годината“

Голямата награда взе Уникредит Булбанк, раздадени са отличия в още пет категории

14:43 | 05.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Призът „Банка на годината 2009“ спечели Уникредит Булбанк. Това съобщи на пресконференция финансистът Андрей Пръмов, председател на комитета, който определи носителите за изтеклата година на най-престижните български отличия в банковата сфера.

Класацията е на асоциацията с идеална цел „Банка на годината“. Голямата награда ще бъде връчена официално тази вечер на специално тържество от президента на България Георги Първанов. Медиен партньор на събитието е Investor.bg.

Определени са и най-добрите банки за 2009 г. в още пет категории:

- „Ефективност“ - Прокредит банк; - „Пазарен дял“ - Уникредит Булбанк; - „Банка на клиента“ - Пощенска банка (член на „Юробанк И Еф Джи България“); - „Динамика на развитие“ - Societe Generale Експресбанк; - „Най-добър чуждестранен банков клон“ - Alpha Bank.

Андрей Пръмов отбеляза, че банките през 2009 г. са работили в условия на икономическа криза, но въпреки това са приключили годината с балансова печалба и без да се нуждаят от помощ от държавата. Финансистът изрази надежда, че тази година ще е по-добра за банковата система от предходната.

По думите на Пръмов методологията за определяне на най-добрите банки в различните категории е почти същата, както през предходните 12 години и се основава на информацията от БНБ, но има малки корекции с цел увеличаване на точността и прозрачността при избора. По препоръка на банковия надзор има малка промяна, като сега по-голяма „тежест“ се придава на наградите „Пазарен дял“ и „Ефективност“, отколкото на „Динамика“.

За Investor.bg председателят на Асоциация „Банка на годината“ Валентин Панайотов поясни, че призът „Банка на клиента“ изцяло е определен чрез онлайн гласуване в продължение на месец. В случая клиентите на банките са правили избора си по свои индивидуални предпочитания, „вероятно и според любезността на банковите служители“, а не по зададени предварително критерии. Панайотов допълни, че Уникредит Булбанк за миналата година е с пазарен дял от близо една четвърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 04.09.22 г.
fallback