fallback

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

ГЕРБ и ДПС сближават позиции по въпросите на тютюнопроизводството

14:04 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Народното събрание прие Закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет за 2010 година на първо четене днес. Проектът бе подкрепен от 120 депутати при общо 171 гласували народни представители. Против се обявиха депутатите от БСП, ДПС и РЗС.

Обсъждането започна тази сутрин, като финансовият министър Симеон Дянков посочи основните параметри, които се предлага да бъдат променени. По думите му промяната се е наложила, тъй като се е забавило изпълнението на основните цели на финансовата политика.

Въпреки подкрепата си за актуализацията на бюджета, лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че ще настоява между двете четения да бъде записано, че в края на годината бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3 на сто от БВП на начислена основа.

В настоящия вариант на законопроекта този дефицит е заложен на 3,8 на сто.

Димитров отбеляза още, че Синята коалиция е за премахване на оперативния резерв за спешни и неотложни нужди, който е на стойност близо 1,2 млрд. лв. и е на пряко разпореждане на премиера на страната и може да се харчи по негово усмотрение.

Синята коалиция е против разпределянето на 116 млн. лв. като субсидия за тютюнопроизводителите, като Мартин Димитров посочва, че никой друг в България не получава подобна субсития от 1200-1400 лв., докато в същото време се съкращават 160 млн. лв. за здравеопазването.

Средствата за тютюнопроизводителите попаднаха и в центъра на изказването на Лютви Местан от ДПС. Позицията на партията му е, че тези средства трябва да бъдат изрично записани като предназначени за тютюнопроизводителите, а не както в момента да са част от оперативния резерв.

Ако това стане, „ДПС ще преосмисли подкрепата си за бюджета на второ четене“, обяви Местан, на което веднага получи утвърдителната позиция на ГЕРБ в лицето на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която заяви, че това предложение ще бъде внесено от името на ГЕРБ между двете четения на закона.

Иван Костов предупреди правителството, че ако не се вземат мерки и ако не се изпълнят препоръките на Синята коалиция в бюджета да се запише, че през следващите две години данъците няма да бъдат вдигани и че не се предвижда бюджетен дефицит от над 3 на сто, то до края на годината ще трябва да се обърнем за помощ към МВФ и да загубим суверенитета на фискалната си политика.

От позицията на БСП за планираните промени стана ясно, че партията настоява да не се съкращава държавната субсидия за общините с 15%, тъй като това ще постави в много тежко положение по-малките общини, които няма да имат достатъчно средства за поддържане на училищата, болниците и инфраструктурата.

Лидерът на червените Сергей Станишев пък посочи, че въпреки икономическата криза, сегашното правителство прави по-големи разходи от тези, които е правило предишното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
fallback