fallback

Започна обсъждането на актуализацията на държавния бюджет

В актуализирания бюджет се залага дефицит на касова основа от 4,8 на сто

10:02 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешното пленарно заседание на Народното събрание започна с обсъждането на първо четене на предложените от правителството промени в закона за държавния бюджет за 2010 г. Очаква се в края на заседанието промените да бъдат гласувани като цяло.

В изказването си от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков посочи основните параметри, които се предлага да бъдат променени. По думите му промяната се е наложила, тъй като се е забавило изпълнението на основните цели на финансовата политика.

В актуализирания бюджет се залага дефицит на касова основа от 4,8 на сто и дефицит на начислена основа по европейските стандарти от 3,8 на сто.

В изказването си Дянков констатира, че продължава спада на вътрешното търсене. Изменението на прогнозирания ръст на БВП от -2 на сто в първоначалния бюджет до +1% в сегашния се дължи основно на увеличението на нетния износ.

По думите на Дянков се очертава 2 млрд. лв. неизпълнение на приходната част на бюджета. Той припомни, че увеличението на салдото на държавния бюджет с 2,165 млрд. лв. се дължби основно на допълнителните разходи по изплащането на задълженията по стари договори (около 600 млн. лв.), за допълнителни средства за инфраструктура (180 млн. лв.), за социални плащания (150 млн. лв.), за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (45 млн. лв.).

Намалението на минималния размер на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. няма да окаже съществено влияние върху стабилността на валутния борд, заяви Дянков. По думите му така фискалният резерв ще се върне на нивата от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 09.09.22 г.
fallback