fallback

Коалиция за България няма да подкрепи промените в бюджета в парламента

От БСП настояват при актуализацията на бюджета да се запише за какво ще бъде използван предвиденият резерв от средства на правителството от 1,2 млрд. лева

17:52 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи актуализацията на бюджета, защото няма обяснение защо при промяна на икономическата прогноза към по-положителна правителството визира такъв спад на приходите в бюджета. Това каза на пресконференция председателят на БСП и предишен премиер Сергей Станишев.

В същото време от левицата ще предложат да не се намаляват бюджетите на общините (в проекта за актуализацията на бюджета се предвижда намаление от 15%). От БСП настояват при актуализацията на бюджета да се запише за какво ще бъде използван предвиденият резерв от средства на правителството от 1,2 млрд. лева, за да няма „харчене на тъмно".

Когато много публични сектори изнемогват - има забавяне на плащанията в здравеопазването, планира се общините финансово да бъдат „поставени на колене", да се оставя безконтролно от Народното събрание такъв ресурс в ръцете на правителството е безотговорно и противоречи на европейската практика, отбеляза Станишев, цитиран от БТА.

Миналата седмица, при обсъждане и гласуване на промените в бюджета от парламентарните комисии по икономика и енергетика и по бюджет и финанси, министърът на финансите Симеон Дянков коментира, че предвиденото в актуализацията на бюджета емитиране на външен дълг е презастраховане, същото се отнасяло и за дефицита от 3,9% на начислена основа. Според някои икономисти обаче не е изключено увеличението на дефицита да доведе до понижаване на рейтинга на България.

Българското правителство губи доверието на Европейската комисия и Евростат заради непрекъснато променящи се данни и прогнози, които се дават, каза още Станишев днес. По думите му „развенчава се и един мит, който се търкаля от правителството в последните няколко месеца - за необезпечените договори, намерени по чекмеджета в министерствата".

Според бившия премиер липсват аргументи за евентуалното спиране на енергийните проекти АЕЦ Белене и петролопровода „Бургас-Александруполис“, и, ако това стане, реално се обслужват интересите на Турция. Станишев смята, че позицията на министър-председателя Бойко Борисов за евентуално спиране на двата проекта е „вредна и неизгодна за страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 02.09.22 г.
fallback