fallback

Общините настояват субсидиите им да се намалят само с 10%

В предложението за актуализация на държавния бюджет се предлага намалението на субсидиите за общините да е средно с 15%

13:23 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Настояваме за средно намаление на размера на държавния трансфер към общините за годината средно с 10 на сто на годишна база, а не с 15 процента, както бе предложено от Министерството на финансите в промените на държавния бюджет. Това каза председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Дора Янкова.

По думите й финансовите експерти на сдружението са успели да убедят в това министъра на финансите Симеон Дянков и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, но предстои дебат в пленарна зала и зависи каква подкрепа ще има предложението от различните политически сили.

НСОРБ предлага изчислението за оптимизиране на общинската администрация да се направи, след като бъдат извадени изборните длъжности и тези, които са задължителни държавни служители, и така съкращенията ще бъдат по-малки.

Искаме общините да бъдат разделени на две групи - малки (около 145) и големи общини, като държавната субсидия за малките общини да бъде намалена с 8 процента, а на големите общини - с 12 процента, и така средното намаление да бъде с 10 на сто, каза още Дора Янкова, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 06.09.22 г.
fallback