fallback

Отменят нулевата акцизна ставка за биодизела за отопление

Смесването на биогорива с горива от нефтен произход се определя като производство

11:30 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът прие да се отмени нулевата акцизна ставка за биодизел, използван като енергиен продукт за отопление. Това гласуваха народните представите при приемане на първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Законопроектът е изготвен в изпълнение на решението на Министерския съвет от 1 април 2010 г. за одобряване на мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция, пише в мотивите на вносителя - Министерски съвет.

По смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове операциите по смесване на биогорива с горива от нефтен произход се определя като производство.

Според изискванията на европейското законодателство за данъчното облагане на енергийните продукти и електроенергията е допълнено определението за производство на енергийни продукти. За производство на енергийни продукти се счита и смесването на енергийни продукти с платен акциз в случаите, когато размерът на дължимия акциз за получения енергиен продукт е по-висок от сумата на вече платения акциз за двата продукта.

Със законопроекта се отменя срокът за реализиране на налични акцизни стоки, облепени с бандерол, закупен по отменената акцизна ставка, при влизане в сила на нови акцизни ставки. Във връзка с това се предлага и отмяна на условията за възстановяване на платен акциз за цигарите, които не са реализирани на пазара в законовоустановения срок.

Като причина за промяната е посочено създаването на редица административни затруднения за митническата администрация, както и конфликти с представителите на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
fallback