fallback

Производителността расте с 4,1% за първото тримесечие

Броят на заетите в икономиката през тримесечието е намалял със 7,3% на годишна база

16:53 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Производителността на отработен час се е повишила през първото тримесечие с 4,1% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Всеки зает е създал средно по 10,1 лв. брутен вътрешен продукт (БВП) за един отработен час.

Производителността на един зает пък се увеличава с 4% в сравнение със същия период на предходната година.

Производителността на отработен час показва реалната ефективност на икономиката, докато в данните за производителността на един зает влияние оказва броят отработени часове.

Днес НСИ публикува предварителни данни за БВП през първото тримесечие, които показаха, че спадът е 3,6% на годишна база спрямо 4% в експресните данни.

Броят на заетите в икономиката през тримесечието е намалял със 7,3% на годишна база до 3,385 млн. души, като те са отработили и по-малко часове – спадът в човекочасовете е 7,5%.

На годишна база делът на заетите в индустриалния сектор намалява от 28% на 26,7% за сметка на увеличения в сектора на услугите (от 54,7% на 55%) и в аграрния сектор (от 17,3% на 17,8%).

Брутната добавена стойност (БДС) на човекочас се е увеличила през първото тримесечие със 6,6% на годишна база.

Най-висока е производителността (на база БДС) в индустриалния сектор – 9,3 лв. на човекочас, следвана от тази в сектора на услугите (8,4 лв.) и в аграрния сектор (2,1 лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 03.09.22 г.
fallback