fallback

Дянков: Икономиките в ЦИЕ се справят най-добре в кризата

Еврото ще го има и след година и ще бъде по-силно, отколкото е в момента, прогнозира българският финансов министър

13:23 | 26.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Източна Европа ще направи ЕС по-конкурентоспособен, смята Дянков. Снимка: МФ

„Кризата е възможност не само за нас, но и за целия регион, защото с нея започват истинските реформи. Оттук насетне възстановяването от кризата ще продължи гладко.” Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред участниците в Седмото издание на Финансов форум, който се провежда в Букурещ.

Дянков беше гост-лектор на дискусията в румънската столица, в която се включиха румънският му колега Себастиан Владеску, водещи икономисти, банкери и други, съобщиха от финансовото министерство.

Българският финансов министър опроверга тезата, че най-силно пострадали от кризата ще бъдат икономиките на държавите от Централна и Източна Европа.

„Истината е, че те се справят най-добре с кризата. Полша е единствената държава в ЕС, която отбеляза икономически ръст в условия на криза, а Естония предстои да стане 17-ият член на еврозоната.” Според Симеон Дянков именно икономиките на Източна Европа ще направят Европейския съюз по-конкурентоспособен.

„Еврото ще го има и след година и ще бъде по-силно, отколкото е в момента”, прогнозира финансовият министър, запитан какво е мнението му за бъдещето на единната европейска валута.

Не се посочва дали в изказването на Дянков е имало коментари за одобрената по-рано днес актуализация на бюджета на България или за очаквания дефицит от 3,9% от прогнозния БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 09.09.22 г.
fallback