fallback

Глоба от 220 хил. лв. за Пловдивския панаир заради злоупотреба с монопол

Пловдивският панаир предлагал изграждане на изложбени конструкции при нисък процент на печалба, за да привлече изложителите, тъй като среща конкуренция на пазара

11:36 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Санкция от 219 630 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Международен панаир Пловдив" АД заради злоупотреба с господстващо положение, съобщи регулаторният орган. 

Комисията установи, че „Международен панаир Пловдив” АД е извършило нарушение по чл. 21, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в стесняване на маржа между цените на услугите „право на изграждане” и „наем на щанд” на Международния технически панаир 2009 г.

От КЗК напомнят, че през 2009 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди нейно решение, с което година по-рано комисията санкционира „Международен панаир Пловдив" за нарушения по ЗЗК, свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба.

Настоящото проучване на КЗК показва, че дружеството продължава да прилага същите цени за Международния технически панаир през 2009 г., каквито и през 2007 г., като вместо услугата „изграждане на изложбени конструкции“ предлага „наем на щанд / бунгало”.

По-конкретно сега в мотивите на КЗК се казва, че ответното предприятие предлага да извърши изграждане на изложбени конструкции при нисък процент на печалба, за да привлече изложителите, тъй като среща конкуренция на пазара.

От друга страна, дружеството има капацитет да удовлетвори търсенето и няма интерес да привлича външни строителни предприятия, поради което определя условията за достъп – право на изграждане - при много завишена цена и по този начин залага на антиконкурентна стратегия за постигане на целите си.

При определяне на санкцията КЗК се е съобразила с тежестта на нарушението, неговата продължителност и съдействието от страна на ответното дружество, допълват от комисията.

Преди месец Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заведе съдебно дело пред Окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол върху Пловдивския панаир от страна на държавата. Към момента делът на държавата в "Международен панаир Пловдив" ЕАД е 49,63%, а "Пълдин Туринвест" АД на пловдивския бизнесмен Георги Гергов има 50,36%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
fallback