fallback

Австрийските фирми у нас се оплакват от инфраструктурата и администрацията

Между основните характеристики на добрата бизнес-среда в България за австрийските фирми са ниските данъци, високо образованите специалисти и невисоката цена на труда

11:01 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Като цяло България е „добро“ и „много добро“ място за бизнес, но има проблеми с пътната инфраструктура и администрацията. Това е обобщеното мнение на големи австрийски инвеститори в България, изказано по време на проведена в София „кръгла маса“ на тема „Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) на австрийските компании в България – предизвикателства и постижения“.

Общо за последните 15 години Австрия е най-големият чужд инвеститор в България, с вложени средства в размер общо около 6 млрд. евро.

Беше констатирано същевременно, че през последните месеци, основно заради икономическата криза, има застой на влагането на австрийски инвестиции у нас. В същото време някои от австрийските инвеститори изразиха увереност, че от края на тази или началото на следващата година притокът на ПЧИ в България ще се увеличи.

Между основните характеристики на добрата бизнес-среда в България за австрийските фирми са ниските данъци, високо образованите специалисти и невисоката цена на труда.

От друга страна, от австрийския бизнес бяха изказани препоръки за подобряване на пътната инфраструктура, а също и за подобряване работата на администрацията на централно и местно ниво, която в много случаи действа бавно.

От ръководството на ЕВН България освен това изказаха мнение, че имат някои „проблеми с липсата на последователност при вземането на решения от държавни органи, т.е взети решения от едни органи по-късно не се изпълняват от други“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 06.09.22 г.
fallback