fallback

Бензинът в България бил най-евтин в ЕС, гърци масово зареждат у нас

Най-скъпият бензин е именно в Гърция

18:04 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

От миналата седмица Гърция официално е с най-скъпия бензин в Европейския съюз, след като цената му стигна 1,528 евро за литър, пише днес гръцкото електронно издание „Капитал“, позовавайки се на данни на Европейската комисия.

На второ място по цени на бензина в ЕС е Холандия, където горивото се продава за 1,523 евро за литър.

Безоловният бензин в Гърция е по-скъп с 16,1 евроцента за литър от средната цена в ЕС-27 и с 13,7 евроцента - от тази в еврозоната.

Най-евтин бензин в ЕС се продава в Кипър и България, където средната му цена е едва 1,038 евро за литър, показват данните.

Показателни са ниските цени на бензина в България, особено на фона на цените в северните гръцки области, граничещи със съседната страна, отбелязва изданието.

Така например, в област Еврос миналата седмица средната пазарна цена на безоловния бензин е била 1,537 евро за литър, тоест по-висока с 49,9 евроцента на литър от тази в България.

В останалите погранични области - Родопи, Ксанти, Драма и Серес, разликата с българските цени варира между 47,8 и 51,8 евроцента за литър.

Така гърците, които минават границата, за да заредят автомобила си с бензин в България, спестяват между 20 и 30 евро. Тази вече масово разпространена практика създава сериозни проблеми на местния пазар, посочва „Капитал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
fallback