fallback

До 10 хил. лв. глоба, ако продаваш батерии, без да има къде да се изхвърлят

Предвидена е и до 10 хил. лв. за изхвърляне на отработени масла и и отпадъчни нефтопродукти в съдове за събиране на битови отпадъци

11:16 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Между 3 хил. и 10 хил. лв. глоба ще плащат едноличен търговец или юридическо лице, които продават портативни батерии и акумулатори, но не предоставят място за изхвърлянето им на територията, където се извършва продажбата. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за управление на отпадъците.

Същата санкция заплашва и едноличен търговец или юридическо лице, ако не предприемат мерки за осигуряване на разделно събиране и третиране на пусканите от тях батерии и акумулатори, както и ако ги изхвърлят в съдове за битови отпадъци. Досега за такива нарушения глобата беше между 1500 и 5000 лева.

От 3 хил. до 10 хил. лв. ще плащат едноличен търговец или юридическо лице, които съхраняват или изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти така, че да замърсяват почвата. Такава е глобата и за изгаряне на отработени масла по начин, който да доведе до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества във въздуха.

Предвидена е и до 10 хил. лв. за изхвърляне на отработени масла и и отпадъчни нефтопродукти в съдове за събиране на битови отпадъци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
fallback