fallback

Как ще се ремонтира украинската военна техника в България?

Не се изнасят самолети Су-25, които са на въоръжение у нас, посочи Николай Свинаров

10:32 | 30.05.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

"Су-25 са на въоръжение в Българската армия и има много сложна процедура, за да бъдат изнесени. Повече от половината от тези спрягани 14 самолета са прясно ремонтирани преди година-две. Очевидна е неверността на тази информация. Су-25 е изключително важен самолет, който би могъл да направи всички разузнавателни и други действия", коментира бившият военен министър Николай Свинаров.

Според него не става дума за износ за украинската армия, а за решенията на българското правителство да ремонтираме военна техника у нас.

"Можем да ремонтираме всичката налична техника в българската армия, която е по-скоро съветска. Скоро България беше посетена от Украйна и украинските специалистите се запознаха с възможностите на заводите ни. Като кадрови и технически капацитет имаме възможности да ремонтираме техниката", посочи на свой ред Георги Старирадев от Синдикат "Отбрана".

Той отбеляза, че евентуално може да има недостиг на работна ръка в тази област, но предположи, че социалното министерство може да назначи хора, които имат познания и са се занимавали с близка до тази дейност.

По думите на Старирадев украинците са проявили интерес основно към ремонт на бронетанкова техника.

Свинаров посочи, че в "ТЕРЕМ – ХАН КРУМ" в Търговище броят на работниците е намалял, защото не е осигурена достатъчно работа за тях. „Имаме нужда от помощ от украински специалисти и лицензите за извършване на подобни ремонти, с които Украйна разполага в по-голяма степен от България", обясни той.

Според него Украйна разполага с достатъчно транспортни средства, за да извози до страната ни техниката за ремонт.

„Може да се ползват наети транспортни средства от други държави“, добави бившият военен министър.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
fallback