fallback

Може ли кризата с руския газ да се разшири и в други сектори у нас?

Спирането на доставките на газ може да разглеждаме като едностранен акт на агресия спрямо България, каза доц. Косьо Стойчев

15:31 | 27.04.22 г. 3

Българската държава трябва да се подготви за разширяване на кризата с руския газ и в други сектори. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Имам опасения, че темата може да се разшири по отношение на ядреното гориво и на доставките на нефт. Това ще обърка работата на най-голямата рафинерия на Балканите, тази при Бургас“, посочи събеседникът.

По думите на Стойчев България има абсолютното дипломатическо право да предприеме реципрочни действия. „Моментът е много удачен България по-остро да постави въпроса с мястото на руския посланик у нас. Днес трябва да имаме ответния дипломатически ход и удар”, уточни той. 

Според Стойчев трябва да се търсят възможности, които изцяло заобикалят или поне не зависят от руската страна за осигуряване на газови доставки, защото по думите му този момент може да продължи доста дълго време.

България винаги е представлявала сериозен и отговорен партньор в изпълнението на своите договори с руската страна и спирането на доставките на газ може да разглеждаме като едностранен акт на агресия спрямо нас, посочи гостът. Той отбеляза, че спирането на газа не е придружено с политическа декларация. „Политически искания към българската държава в момента няма. По-скоро ни изпратиха съобщение, в което ни казват: „вие сте енергийно зависими от нас и ние бихме манипулирали вашата социално-икономическа и енергийна система дотогава, докогато пожелаем”.

От всички коментари от снощи досега стана ясно, че моментът е избран много специално, включително и на фона на политическото посещение на Кирил Петков в Украйна. Очевиден е проблемът на Република България със съхранението на ключова информация за себе си. Стана известно, че газохранилището в Чирен е запълнено на под 20% в момента.

„Като гражданин и експерт силно ме разтревожи това, че чужда държава разполага с твърде много оперативна информация за това какво е състоянието на газопреносното количество на нашата страна”, коментира Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
fallback