fallback

Депутатите отложиха решението за изплащане на парите за пътна поддръжка

Отлагането на точката беше предлжено от депутат от "Продължаваме промяната"

12:00 | 08.04.22 г.

Народното събрание отложи обсъждането на първо четене на предложението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за изплащане на неразплатените средства за извършени ремонти на републиканската пътна мрежа и пътно поддържане.

Предложението за отлагане на точката от дневния ред на парламента беше направено от депутата Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“.

Предложението на Караджов мина тази седмица на първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие след бурни дебати и спорове. Вчера то трябваше да бъде разгледано и от бюджетната комисия на парламента, но депутатите от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ бойкотираха заседанието.

Предложението трябва да бъде одобрено и от правната комисия на Народното събрание.

Ако предложението на Караджов не бъде прието, има риск републиканските пътища да спрат да се поддържат.

Дългосрочните договори за текущи ремонти и поддръжка бяха прекратени предсрочно през миналата година, след като служебното правителство на Стефан Янев установи след проверка, че бюджетът на пътната агенция за поддържане на пътища е отдавна изчерпан, както и че в предходните години е бил многократно надвишаван. Пътноподдържащите фирми ще работят до края на този месец, което означава, че спешно трябва да бъдат обявени нови поръчки за 5-годишни договори.

Агенция „Пътна инфраструктура“ тази седмица обяви процедурата за мантинелите, която е с индикативен бюджет 253,8 млн. лева за период от три години без ДДС.

В рамките на блиц контрола на Народното събрание премиерът Кирил Петков коментира в отговор на депутата от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че подкрепя предложението на регионалния министър. Той подчерта обаче, че плащанията трябва да се контролират строго, защото на някои обекти са правени незаконни ремонти – без строителни книжа и обявени като поддържащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
fallback