fallback

Кирил Петков: Откриваме три пункта за евакуация от Украйна

Задействани са оперативни групи за преодоляване на възникналите рискове

11:52 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Откриваме три пункта, през които ще можем да приемем българи от Украйна, като към момента 120 души са изявили желание за това, обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможносттта за полети от Полша.

Правителството е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. „Правителството изработва финален план за всички елементи на енергийна сигурност, киберсигурност, военновременни запаси. За всички тези неща сме готови и българските граждани могат да са спокойни, че работим оперативно“, каза още премиерът.

Петков призова да не се всява паника у нас. 

Кирил Петков отново потвърди, че българското правителство остро осъжда агресията на Руската федерация къмв Украйна. „Агресията виждаме, че не е провокирана от страна на Украйна и това, че е в такъв сериозен мащаб за нас е недопустимо да се толерира“, каза премиерът.

„България ще говори в един глас с партньорите от ЕС и НАТО. Единството ни дава силата“, заяви Петков.

Няма риск от военни действия срещу България, потвърди Петков позицията, изразена по-рано и от президента.

По-рано днес президентът Румен Радев обяви след срещата си с държавните институции, че над 4000 българи от Украйна вече са поискали евакуация от страната заради започналата там война.

"Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна. Над 4000 е броят на хората в Украйна, които вече искат евакуация", съобщи Румен Радев и увери, че държавата ще направи всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. "Отворени сме и за всички украински граждани, които искат да потърсят убежище в България", каза президентът. 

Според премиера Кирил Петков именно евакуацията на българите ще бъде абсолютен приоритет. Извеждането на българите от Украйна ще протича в сътрудничество с всички органи, а Министерството на туризма ще осигури туристически бази и хотели, в които те да бъдат настанени, обяви Петков.

МВР и ДАНС пък работят за бързо обработване на данни на хората, поискали евакуация.

Министерството на туризма има готовност да обсъди с хотелиерите възможностите за настаняване на граждани от Украйна, каза министърът на туризма Христо Проданов и обясни, че държавата ще плати за настаняването.

"Има разговор с хотелиери, на които да кажем, какви са условията и как ще заплатим за престоя на тези граждани в техните хотели. Заплащането ще бъде от държавата", каза той, цитиран от БНР.

Българите са пета по численост народност в Украйна. Според преброяването на населението през 2001 г. те са 204 574 души, или 0,42 % от населението на страната. 

Междувременно генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов посъветва българските граждани да се подготвят за евакуация - лични документи, пари. Освен чрез лични транспортни средства, имаме осигурени няколко фирми, които могат да окажат съдействие с микробуси. Имаме готовност да окажем пълно съдействие, заяви той по bTV. И добави, че в момента ситуацията в Одеса е спокойна, институциите, магазините, банките работят нормално.

Генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов допълни, че са получили обаждания от български граждани за оказване на съдействие за евакуация и им предоставят информация. „Свързали сме с граничните власти, граничните пунктове към Молдова и Румъния са отворени и работят нормално. Засега няма паника. Имаме контакт на всички български граждани, които са регистрирани в рубриката „Пътувам за“ на сайта на външно министерство и на всеки един се обаждаме поотделно. Питаме ги в какво състояние са, имат ли нужда от помощ и съдействие“, поясни той.

"Най-близкият път от Одеса до Молдова е през село Маяки, до там е 40-45 км, за час може да се стигне до там. Имаме информация, че на моста в Маяки има огромно задръстване в момента. Съветваме българските граждани да изчакат малко, ако попаднат в тапата, може да им се наложи да чакат цял ден, за да преминат", обясни българският консул в Одеса. Другият обходен път е покрай Болград, там са около 250-260 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
fallback