fallback

Предложенията за жп реформата са на финалната права

Промените ще бъдат представени на 4 февруари

18:08 | 03.02.22 г.

До идването на новия подвижен състав веднага ще бъде подобрена хигиената във влаковете. Ще се постави акцент върху спазването на разписанията и ще бъде увеличена скоростта в рамките на разумните възможности. Това посочи транспортният министър Николай Събев като част от планираното предложение за реформа на железниците и жп превозите.

Пълното предложение ще бъде представено утре, 4 февруари, обяви той пред депутатите от комисията по транспорта и съобщенията на Народното събрание по време на изслушването му в комисията.

Тази вечер ще се проведат последните разговори с експерти във връзка с промените в железниците, каза още министърът.

От май месец по основните линии София-Бургас и София-Варна ще има интернет във влаковете, както и други удобства, каза още той.

По думите на Събев железниците са във фактически фалит и със стъпките, които ще се предприемат, се цели тези предприятия да „поемат посока към финансовото здраве“.

Транспортният министър посочи, че България трябва да изгради ефективно работеща транспортна инфраструктура, защото това е жизненоважно за икономическия растеж и инвестициите. По думите му няма никакво развитие на жп инфраструктурата в Северна и Западна България, но и българските съседи също не са направили особени инвестиции в пограничните райони. Изключение за това е Турция, посочи още министърът.

Той подчерта, че от години България не инвестира за поемането на транзитния поток от Европа към Близкия изток и връзката не се осъществява през страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
fallback