„Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло. Не може нормалният сектор да се бори със сивия сектор, ако държавата не вземе решение. Предлагаме помощта да е като драстично се свали ДДС", настоява експертът и потвърди, че в Европа има няколко държави, които са с нулево ДДС на храните или с няколко процента. „Ние предлагаме 9%, като средното за Европа 8,3%".
Той е на мнение, че държавата може да стабилизира икономиката си, но не с "тоягата".
„Контролните органи не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика. Напротив. Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти", категоричен е Йордан Господинов.
Той е убеден, че риболовният бранш има визия как да се управлява икономиката. „В нашите среди има хора, които могат да бъдат перфектни консултанти на всеки нов министър, който иска да реши проблема с цената на храната, защото тя влияе на крайния потребител", обяви експертът.
Той напомни, че ситуацията с цените на рибата и морските дарове е динамична и това продължава от година и половина.
„През последните месеци особено ярко се отрази и покачването на тока – пет пъти, и покачването на цената на газа – около два пъти. Всичко това засяга съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти", подчерта Господинов и потвърди, че „като цяло прясната риба запазва цената си, особено тази, която се добива от нашите географски ширини, от нашето море, от нашите водоеми и рибарници", допълни той.
„Цената на рибата бележи лек спад и няма да се учудя, ако утре спадне още. Трябва да се отбележи, че има доста добър улов на сафрид и чернокоп, които са най-масовите риби в нашето море, които традиционно се консумират не само от "морските" хора, но и във вътрешността на страната, и в столицата", посочи Господинов. „Шарановите риби запазват цената си, като се движат в диапазон от 5 до 7 лева, като зависи от големината и качеството на рибата. Въпреки драстичния ръст на фуражите, рибите не поскъпват. Има достатъчно риба, която да презадоволи пазара“, допълни той.
Гостът коментира на какво се дължи поскъпването на рибните продукти в магазините.
„Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква“, каза Господинов и обясни, че не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение, като още толкова са и сладководните риби.
По думите му на пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, включително миди, които са нехарактерни за нашите географски ширини.
„Те поскъпват, защото са вносни и свързани с транспорта. Освен това повечето пристигат в дълбоко замразен вид и изискват съхранение в хладилни условия. Изискват много електроенергия", отбеляза той
Гостът поясни, че дори уловената риба се замразява за по-голяма трайност.
„Максимум осем часа след улова те се замразяват и се съхраняват при минус 20°C. Това са световни стандарти и тенденции, които не мисля, че трябва да изненадват някого. Храните поскъпват заради промяната на цената на енергоизточниците. Донякъде и Covid кризата даде отражение – спъването на транспорта до пазарите, провалените договори с някои фирми, трудният транспорт са точно поради Covid ограниченията", коментира експертът.
Той напомни, че при пандемията Европа не успя да напасне зелените коридори и разрешенията за транспорт, при което контейнерите със замразена риба от световния океан, от азиатския пазар или от американския пазар, поскъпнаха неимоверно много.
„Говорим за двойно и тройно увеличение – 3-4 хил. евро беше цената на един контейнер замразена риба, а сега достига до 12-13-14 хил. евро“, уточни Господинов и потвърди, че са вдигнали заплатите в бранша, а това е повлияло на цената на рибните продукти за крайния потребител.
Продава ли се масово риба и рибни продукти без фактури и проследяемост? Помогна ли държавата на сектор "Рибарство и аквакултури" за преодоляване на Covid кризата? Как изглежда есенният риболовен сезон? Ще се стигне ли до там в България да се яде само вносна риба?
Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.