fallback

Необходима е кампания за връщане на доверието в политиците, твърди политолог

Най-добрата перспектива е инвестицията в младите поколения, казва Росен Стоянов

15:17 | 17.11.21 г. 5

Политиците трябва да направят една средносрочна кампания за възстановяване на доверието в тях. Първата стъпка е, че обществото вече ги познава, но това не е достатъчно. Институциите се правят от хора и когато върнем доверието в тях, то и посланията ще проработят. Това заяви проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател в НБУ, в ефира на предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него отливът на желанието за гласуване не е толкова заради машините и пандемията, колкото заради загубата на доверие. У хората има разочарование от неизпълнените обещания на политиците и това реално е причината те да подхождат скептично към това, което чуват, че се обещава и дали то съответства с реалните възможности на политиците. 

Гостът вижда тенденция за пренареждане и за пресяване на играчите в Народното събрание.

„Появата на нови партии, в които има хора, които никога не са били дълбоко в управлението на държавата, както и тяхната възраст, която предполага смяна на поколенията в политиката, води до оптимистични очаквания”, коментира той. И допълни, че това ще задължи всяка една от големите партии да направи подобен тип реформа, да смени партийните дейци с нови хора, които приличат и говорят като сегашните герои на деня.

Те вече ще се опитват да достигнат до онези нови лица, които всяка година получават право да гласуват. Най-добрата перспектива е инвестицията в младите поколения, казва проф. Стоянов, онези, които все още нямат право да гласуват. 

“Наличието на алтернатива на политическия пазар не е достатъчно, за да накара младите хора да гласуват... Политиците трябва да се замислят каква идея представят на своите избиратели, която да ги мотивира да гласуват.”

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
fallback