fallback

ВАС отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

ЦИК е в правото си да разпореди 100% контролно преброяване, според решението на съда

18:34 | 16.11.21 г.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на формациите "Изправи се БГ! Ние идваме!" и „Демократична България – Обединение“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), свързано с броенето на контролните разписки от машините за гласуване.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, съобщиха от съда. 

Първоначално ЦИК постанови на 9 ноември преброяване на контролните разписки за 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип. Това решение бе изменено, като вместо това бе предвидено преброяване на контролните разписки в 100% от секционните комисии.

Изменението обаче не е в противоречие с решението на ВАС от 4 ноември. В съдебното решение изрично е посочено, че ЦИК има право да разпореди контролно преброяване на отпечатаните разписки. Дали контролът е частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия.

Този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване и не може да го промени.

Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив – доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени за неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 09.09.22 г.
fallback