fallback

Оборотите в търговията у нас продължават да забавят ръста си и през септември

На месечна база НСИ отчита увеличаване на оборотите при търговията с компютърна техника

12:16 | 10.11.21 г.

Оборотите в търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети) в България забавят ръста си и през септември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Данните за годишните изменения показват, че оборотите се повишават с 8,4% след ръст от 12% през август и от 20,2% през юли.

На месечна база обаче оборотите на търговците се увеличават след спадове през летните месеци. Ръстът е минимален - с 0,6%, но през август имаше спад от 1,4%, а през юли - от 1,2%. 

нси

Източник: НСИ

През септември оборотите се подкрепят от увеличението при търговията с компютърна и комуникационна техника (4%), както и с фармацевтични и козметични стоки (3,2%), е видно още от данните за месечните изменения. При търговията с храни, напитки и тютюневи изделия оборотите се повишават с 0,3 на сто.

Най-значително намаление е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2,3%.

На годишна база през септември най-съществен е ръстът на оборотите при търговията с фармацевтични и козметични продукти (35,1%), както и на компютърна и комуникационна техника (13%).

При търговията с горива оборотът се увеличава с 3,5%, а с храни - с почти 6% спрямо септември 2020 година, показват още данните на НСИ. Спад има при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (със 7,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 05.09.22 г.
fallback