fallback

ЦИК започва да приема документи за регистрация на изборите

"Сиела Норма" ще се справи със сроковете за машините, но отказва отново да работи на загуба

11:50 | 21.09.21 г.

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември, съобщават от комисията.

Всяка партия може да участва в изборите за президент и вицепрезидент и/или за народни представители самостоятелно или в коалиция с други партии. Една партия обаче може да участва само в една коалиция за всеки отделен избор.

За регистрация на коалиция се изисква решението за образуването ѝ, както и документ за актуалното състояние на всяка от партиите в нея, издаден не по-рано от 2 септември т.г

Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Припомняме, че вчера служебният кабинет одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите. Вотът „2 в 1“ ще струва 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за второ гласуване за президент и вицепрезидент.

От решението на кабинета вчера стана ясно още, че ако трябва да бъдат купени допълнителни машини за гласуване за изборите 2 в 1, кабинетът ще отпусне допълнителни средства. От "Сиела Норма" пък изпратиха писмо до ЦИК, с което обявиха, че са готови да предоставят 5 хил. машини за гласуване на цена от 5200 лева на устройство. „Сиела Норма" обаче има финансови претенции към ЦИК. Фирмата е готова да осигури логистиката на машинния вот на 14 ноември срещу 13,5 млн. лв., което включва и транспорт на машините в чужбина. 

Днес в 18 ч от фирмата са поканени в ЦИК във връзка с обществената поръчка за техническото обслужване.

Междувременно председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков обясни пред БНР, че ЦИК имат достъп до кодовете, с които могат да променят как да изглежда самата бюлетина. Той обясни, че въпросният изчислителен код, заложен в машината, от компанията производител биха могли да го предоставят.

Проблемът обаче бил, че той не може да бъде даден на една администрация като ЦИК, която има временен характер и е партийно отговорна - променя се след всеки избор. "Всяка партия може да снеме доверието си от този член, а това е един много чувствителен код. Неговото изтичане би компрометирало изборите и в други държави", подчерта Цицелков. За това той предлага да се създаде звено - независима експертна структура, която да съхранява този код.

Снощи пък изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодорово обяви пред Bulgaria ON AIR, че има време да се осигурят необходимите машини и софтуерът за предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември. "Имаме време за двете поръчки и ще опитаме да се справим, едната е за доставка на 1600 машини, а другата за софтуера. Имаме малко затруднение поради кратките срокове и бюджета. Специално за машините е очакваната цена", коментира той и добави, че от фирмата са поискали ЦИК да детайлизира заданието.

Тодоров е на мнение, че ще е добре да има среща с ЦИК, за да се обсъди конструктивно предложението от 12 милиона лева, а не да се говори през медиите.

"Когато е чиста загуба за нас, няма да се съгласим. Направихме го през юли на тогавашния вот. Не можем да го правим безкрайно, това е загуба за бизнеса", аргументира се Веселин Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback