Каквито и да са движенията с цените на хранителните стоки, те ще са плавни и с много слаба динамика. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR. Той се позова на тенденцията в последните десет години.
От най-често консумираните от домакинствата храни през юни най-голямо поскъпване е регистрирано при олиото, маргарина и маслините, показват най-новите данни на Националния статистически институт. Забелязва се обаче спад в цените на зеленчуците.
„Нищо не поскъпва драстично. Само при олиото имаме изменение на цената - 52% разлика спрямо нивата от 2020 г. Това се дължи на лошата реколта през 2020 г. - 200 тона по-малко. Сравнително добра реколта у нас, но лоша реколта в Европа", обясни Иванов. „В момента имаме много добри очаквания и балансиран пазар. След появата на новата реколта ще имаме трайна тенденция за падане на цената. Може да стигнем и до нивата преди август 2020 г.", посочи той.
Иванов изтъкна, че енергийните ресурси няма как да не повлияят на цената на който и да е продукт, но напомни, че пазарът в момента е свръхконкурентен и трудно може да очакваме резки движения.
„Пазарът функционира вследствие на взаимодействието между търсенето и предлагането“, подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Той обаче е на мнение, че е „логично цената нa хляба да мръдне в рамките до 5%.
„Не става дума за резки колебания. Поскъпване на хляба ще е абсолютно мотивирано. Държавата си е на мястото и след горчивите опити през 90-те години не е допуснала катаклизми в зърнения сектор. Засега нещата с реколтата на царевицата вървят много добре", информира той.
Единственият проблем при хлебопроизводителите, според него, е в рязкото поскъпване на цената на труда. „Ако преди 6-7 години е могло да намерят работници за един доход, сега той е почти по две“, разкри експертът.
Иванов пресметна, че „измененията в цените са 13-14% при доста по-сериозно нарастване на доходите“.
„Динамиката на цените на пазара е почти никаква. Наблюдаваме висока цена на прасковата в това горещо време, много неблагоприятно време през май и юни. Очаквам много добра реколта в зърнения сектор. Може да бъдем спокойни и да не очакваме стресови движения. Пазарът на месо също е свръхнаситен", коментира как се движат цените на стоките от първа необходимост Владимир Иванов. Той е на мнение, че никой не трябва да се плаши от въвеждането на еврото в България и очаква „доста баланси да се променят в положителна посока“.
„Дори някой да реши да прави спекулации, при тази конкуренция е почти невъзможно“, смята експертът. „Възможно е в първите два до пет месеца да има стресови положения, след което ще има добър възход“, предполага Иванов.
Той е на мнение, че в последните 5-6 години има доста сериозно покачване на качеството на храната.
„Има промяна в нашето потребление по отношение на изискванията за качеството. Към момента изискванията са само за висококачествен домат. По отношение на млечните продукти също се повишиха изискванията. Имаме и по-евтини продукти, но пък има хора, които ги предпочитат. Има и хора, които се ориентират към цените поради ниски доходи", коментира Владимир Иванов.
Как се отразяват неблагоприятните климатични условия на производството на зеленчуци и плодове? Само с 5% ли поскъпва хлябът?
Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.