fallback

Необходим ли е министър по ромските въпроси?

Ако д-р Антония Валентинова бъде избрана, това ще е сигнал за добра воля за интеграционни политики, посочиха политологът Румян Русинов и Деян Колев от Център „Амалипе"

19:24 | 14.07.21 г. 16

Според тях интеграцията се случва на много нива и е плод на усилията на хората, а не на държавна политика.

От думите на Румян Русинов стана ясно, че още през 2000 г. неправителственият сектор дава много добри примери в образователна интеграция на ромските деца - да посещават добрите училища, а не да се учат в сегрегираните.

Той е на мнение, че държавата започна да възприема, че този процес е сполучлив, след като през 2004 г. направи стратегия за образователна интеграция. Русинов обаче напомни, че така и не се стигна до нейната реализация.

„Големият проблем е в липсата на воля – едно правителство, ако иска, ще заложи приоритети – не става въпрос за пари, а да се ангажират институциите“, смята Русинов.

27-годишната д-р Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси в проектоправителството на „Има такъв народ“. Тя е специализирала анестезиология и интензивно лечение. През 2020 г. печели наградата „Млад лекар на годината“.

„Аз приветствам заявеното намерение да има министър от ромски произход и в частност такъв по ромските въпроси. И двете неща се случват за първи път в най-новата ни история. На най-високи нива досега е имало двама заместник-министри от ромски произход“, напомни Румян Русинов.

По думите му това е сигнал за добра воля за интеграционни политики.

„Изборът за д-р Антония Валентинова е добър - млад и образован човек. Ромите професионалисти не трябва да се капсулират само в ромската тема. Те са специалисти – лекарят не лекува само роми, а всички. Още през 2000 г. стартирах инициатива като директор на програмата за ромско участие в Будапеща за създаването на стипендиантска програма за подкрепа на ромски студенти, която е подготвила десетки хиляди студенти", информира политологът.

Той обясни, че основаната теза е, че те ще станат специалисти и ще работят не само в ромската общност.

Деян Колев е на мнение, че д-р Антония Валентинова е много добър професионалист, който се гордее с ромския си произход. „Още от студентските си години имаше желание да помогне на българското общество и ромска общност“, разкри той.

Председателят на Център „Амалипе" е убеден, че намерението да има министър по ромските въпроси е добро, особено след навлизането на крайните националисти през последното десетилетие в законодателната и изпълнителната власт, както и тенденцията да не се говори открито за ромската общност.

Деян Колев смята, че има три подводни камъка пред предложението за министър от такъв тип. Първият е да не се стигне до институционална сегрегация на ромската тема – да не би останалите институции да решат, че няма смисъл да се занимават с нищо свързано с нея. Второто предизвикателство са големите очакванията към министъра, който на практика няма да може да разреши много проблеми, а само ще координира интеграционната политика.

„Последният проблем е да не се утвърди мнение, че ромите следва да работят само по ромските въпроси“, поясни Колев.

Той препоръча д-р Антония Валентинова да бъде достатъчно овластена, ако номинацията й бъде приета.

Какво показа вотът на 11 юли? Как върви интеграцията на малцинствата в България?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
fallback