fallback

Ангел Кунчев: Възможна е нова вълна на коронавируса преди септември

България се движи със закъснение от около месец спрямо останалите страни в Европа, където се отчита началото на четвъртата вълна

10:19 | 07.07.21 г. 5

Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември. Това допусна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар пред bTV. По думите му "огънят гори" в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

България се движи със закъснение от месец-месец и половина спрямо останалите страни в Европа, където се отчита началото на четвъртата вълна на заразени с коронавирус, посочи той.

Според него не може да се каже къде точно ще възникне тази вълна, но е възможно "вносът" на вируса да е именно от туристите по Черноморието. Ангел Кунчев разясни, че не може да се каже отсега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса във връзка с изготвения план от здрравното министерство, който все още не е представен. Мерките не са по-различни от вече известните, отбеляза той. 

"Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек. Ако болестта протича по-леко, това облекчава и мерките", коментира главният държавен здравен инспектор.

Относно ваксините, които залежават по складовете и са с изтичащ срок на годност, той заяви, че главно те са от препарата на AstraZeneca. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август. Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират, което ще реши проблема.

"98% от починалите от коронавирус в САЩ не са имунизирани. Какво по-показателно от това", заяви Ангел Кунчев. Ваксинираните в България са 15% към този момент, отбеляза той.

Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация. "Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всчико останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основното", отговори Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback