fallback

НЗОК прие правила, по които ще плаща за ваксиниране и на работещите на първа линия

Регламентира се заплащането по 10 лв. за поставена имунизация срещу COVID-19

11:06 | 15.02.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие правилата, по които ще се извършват плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

Сумата е в размер на 1000 лв. нето. Целта е да се продължат мерките, насочени към запазване мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията.

Миналата година парите за работещите на първа линия бяха по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". От тази година средствата са от държавния бюджет с трансфер към НЗОК. 

По 1000 лв. ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които пряко извършват дейности по PCR диагностика на коронавирус, съобщават от Здравната каса.

Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за допълнително възнаграждение на персонала, зает с диагностиката, лечението и наблюдението на пациенти с коронавирус, не се променя спрямо правилата, действали до края на 2020 г.

Средствата ще се изплащат със задна дата, считано от 1 януари 2021 година ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите болници.

В приетите правила се регламентира и заплащането по 10 лв. за поставена имунизация срещу COVID-19. Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се определя от броя извършени ваксинации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
fallback