fallback

Кирил Вътев: Има условия да бъдем оазис на биоземеделие в Европа

Всички сектори на продоволствената промишленост и селското стопанство могат да произведат двойно повече, посочи съсобственикът в "Тандем-В"

10:30 | 13.01.21 г. 3

Той е на мнение, че „при демокрацията българското селско стопанство стана монокултурно“, което не е в полза на продоволствената сигурност. 

По думите на съсобственика в "Тандем-В" големият проблем на хранително-вкусовата промишленост е, че България приоритетно субсидира зърнопроизводството, а в същото време внася месо и мляко, които са с по-висока добавена стойност.

“Технологичната логика да се изнася зърно, а да нямаш достатъчно месо, мляко и плодове е големият риск за продоволственото положение”, предупреди Вътев.

Той съобщи, че около 40% от свинското месо, което се потребява в нашата страна, е българско.

“При говеждото и телешкото процентът на българското месо едва ли надвишава 10”, допълни той и заяви, че ако затворят зелените коридори, България има месо за около два месеца.

Той е на мнение, че хранителната промишленост не е пострадала от пандемията. “Отчитаме 11% ръст на продажбите за 2020 г. Хората останаха вкъщи, пазаруват и се хранят основно вкъщи”, каза той.

Според него съществува проблем в България, защото “уникалната аграрна наука е изпратена в ъгъла“.

“Един от най-елитните сортове слънчоглед България продаде на Франция... Ние нямаме собствени сортове пшеница”, коментира той и поясни, че българските семена са изключително ценни за нашата страна, защото те са адаптирани към климатично-почвените условия и дават добри резултати.

Вътев настоява за повече контрол и върху бранша при съществуващи много конкурентни асоциации.

Възстанови ли се месната индустрия след Африканската чума по свинете? Намали ли пандемията консумацията на месо? Какво е българското производство и колко са вносните суровини при месото? Ще промени ли пандемията хранителната промишленост и как? Кое поставя агро-хранителната индустрия под натиск? По какъв начин търговските вериги оказват начин върху българското производство? Оценяват ли българските потребители качествата на родните храни? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
fallback