fallback

Кои са най-големите предизвикателства за чуждестранните предприемачи у нас?

България не е толкова отворена към чужди компании, както в беше в миналото, каза Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара

21:45 | 29.12.20 г. 1

Отбелязва се спад на търговските отношения между България и Италия по време на пандемията, заяви Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„През тази година полетите са силно ограничени, което даде отражение и върху икономическите отношения. Не очаквам ситуацията да се върне към предпандемичните нива преди средата на 2021 г. или началото на 2022 г.“, допълни Монтеки.

Въпреки усилията на Европейския съюз пандемията засяга силно предприемачите, смята той. „Аз от 22 години съм предприемач в страната. Но в момента тя не е толкова отворена към чуждестранни компании, както в беше в миналото. Обществените поръчки са почти изцяло само от български фирми, което не е нещо лошо, но е в леко противоречие на свободния пазар, който ЕС иска да наложи“, коментира още президентът на Италианската търговска камара в България.

Според него едно от най-негативните неща, с които се сблъскват предприемачите в страната ни, е банковата система. „Големите банки отказват откриването на сметки. Или ако се съгласят, те искат между 300 и 400 лева, за да обработят документите за тези сметки. Това прави лошо впечатление у самите чуждестранни предприемачи“, посочи Монтеки.

Гостът коментира и състоянието на италианската икономика, като я описа като „трагична“.

„Правят се опити да се помага на бизнеса, но от началото на пандемията 3 000 фирми са затворили или са в неактивно състояние. Сред най-засегнатите сектори в Италия са ресторантьорството и туризмът. Правителството предприе мерки, с които да подкрепи най-засегнатите фирми, но както сами може да се досетите, те никак не са достатъчни“, заяви Монтеки.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 11.09.22 г.
fallback