fallback

Байер инвестира над 5 милиарда евро годишно в научно-изследователска дейност

България следва глобалните тенденции в биологичната, клетъчната и генната терапия, коментира Екатерина Карпузова, Управител на Байер България

08:30 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Екатерина Карпузова, Управител на Байер България и Търговски директор „Фармацевтични продукти“

През изминалата година компанията инвестира много в развитието на научно изследователска дейност, ще се запази ли тази тенденция и занапред и какви са по-конкретните ви планове?

Годишно компанията ни инвестира средно над 5 милиарда евро в научно-изследователска дейност, а учените заети в тази сфера са близо 16 хиляди. Байер е иновативна компания, която има разработки едновременно в земеделския и фармацевтичния сектор. Освен вътрешни разработки, сътрудничим активно с едни от най-големите платформи, например в европейската “Инициатива за иновативни лекарства“ (IMI и IMI2). Изключителен напредък има и в начина на работа, чрез изкуствен интелект, най-напреднали технологии за визуализация, дълбоко машинно обучение (deep learning) и други.

Като финал, но не по важност, идва ред на придобиването на биотехнологични компании - в края на октомври 2020 Asclepios BioPharmaceuticals и Байер сключиха споразумение на обща стойност 4 милиарда евро, част от които ще се изплатят на база резултати. С това Байер добавя още един солиден елемент към платформата си за клетъчна и генна терапия конкретно с водеща адено-асоциирана вирусна (AAV) терапия. В средносрочен план тази стъпка е с потенциал да предостави съвършено ново лечение за заболявания като болест на Паркинсон, сърдечна недостатъчност и други. Занапред гледаме оптимистично и вярваме, че тези тенденции ще се запазят.

Какъв е пътят за развитие на една иновативна терапия, така че да достигне пациентите?

Една нова молекула изминава пътя до одобрение след успешна Фаза 3 на клинично проучване средно за 10 години. От 10 000 изследвани молекули само няколко имат потенциал да се превърнат в лекарствени продукти, достигащи пазара. В ситуацията с Ковид-19 много от регулаторните процеси са извън рамки и с приоритет с оглед спешността – от октомври насам Европейската агенция по лекарства вече разглежда четири ваксини.

Как оценявате 2020 година от гледна точка фармацевтичния бранш?

През 2020 на първо място дълбока благодарност заслужават всички здравни специалисти – лекари, фармацевти, медицински сестри и всички здравни служители на първа линия. За бранша, както и за Байер, годината бе стабилна с едноцифрен ръст спрямо предходен период.

Как според вас ще се развива пазарът на фармацевтични продукти в България и глобално?

България следва глобалните тенденции в биологичната, клетъчната и генната терапия. Науката и технологиите работят заедно за по-добро и безопасно лечение. Ранната диагностика, превенцията, нефармакологичните интервенции, индивидуалното проследяване на пациентите, включително и с биологични маркери в реално време, заемат все по-стратегическо място и искрено вярвам, че това ще повиши чувствително качеството на живот и пълноценността на всеки един момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
fallback