fallback

Р. Радев: Трябва да се гарантират правата и на неваксинираните срещу COVID

Като имитация на реформа определи държавният глава идеята за специален прокурор, който да проверява главния прокурор

10:45 | 07.12.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ваксинирането трябва да бъде напълно доброволно, да се даде шанс за бързо ваксиниране на всеки желаещ, но и да бъдат гарантирани правата на хората, които няма да се ваксинират, заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на събитие в памет на Никола Вапцаров.

Той призова за компетентно и откровено разясняване на ползите и необходимостта от ваксинирането, но и за рисковете от него. Ваксините трябва да получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата, както и от Българската изпълнителна агенция по лекарствата, припомни още президентът.

Той беше категоричен, че първите доставки ще бъдат за около 60 хил. души, а желаещите от рисковите групи са много повече - възрастни хора, медицински лица, учители, служители в търговски обекти и в транспорта.

"Ако реша, ще се ваксинирам, когато вече няма чакащи за ваксина от тези категории хора", каза още държавният глава.

Той коментира още и направените предложения за създаване на фигурата специален прокурор, който да може да проверява главния прокурор, като "имитация на реформа", която бетонира статуквото. "Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор", заяви Радев.

Според него проверяващ прокурор ще бъде издигнат от прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, както и от Висшия съдебен съвет (ВСС), избрал настоящия главен прокурор с голямо мнозинство.

"Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини", каза още президентът и призова всички държавни органи, от които зависи нормалното протичане на изборния процес, да си свършат работата в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
fallback