fallback

Covid вирусът влиза в наредба за рискови биологични агенти на работното място

Covid-19 може да причини тежко заболяване у хората и представлява сериозна опасност, по-специално за по-възрастните работници

14:11 | 02.11.20 г. 1

Вирусът, причинил пандемията от Covid-19, да бъде вписан в специалната наредба за защита на работещите, изложени на рискове от биологични агенти на работното си място. Това предвижда проект за изменение и допълнение на наредбата за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа.

Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Включването на коронавируса в специалната наредба се налага заради транспонирането в българското законодателство на промените в европейската директива за защита от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа. 

Очаква е наредбата да влезе в сила на 24 ноември. Обичайно промяна в подобна директива отнема от 6 месеца до 1-2 години, но в настоящия случай това се случи изключително бързо.

Основният спор при преговорите със синдикатите и на европейско, и на национално ниво беше в коя група за защита да бъде включен вирусът Covid-19 - в най-тежката четвърта, в която влизат заболявания с висок риск, за които няма лечение, или в трета. В крайна сметка той беше класифициран като човешки патоген в рискова група три. В мотивите за промени в наредбата е посочено, че въпреки че понастоящем няма ваксина, нито ефективно лечение, в международен план се полагат значителни усилия и вече има установен значителен брой потенциални ваксини.

Посочва се също така, че Covid-19 може да причини тежко заболяване у хората сред заразеното население и представлява сериозна опасност, по-специално за по-възрастните работници и тези със съпътстващи медицински проблеми или хронично заболяване. 

Вирусът, наречен „коронавирус 2, свързан с тежък остър респираторен синдром“ или накратко „SARS-CoV-2“, който предизвика пандемията от COVID-19, показва големи сходства със свързания с ТОРС коронавирус и вируса MERS. Предвид наличните понастоящем епидемиологични и клинични данни относно характеристиките на вируса, като например моделите му на предаване, клиничните му характеристики и рисковите фактори за заразяване, с промените SARS-CoV-2 се добавя в приложение III към Директивата, за да се осигури непрекъсната адекватна защита на здравето и безопасността на работниците при работа.

С проекта на наредба се предлага промяна в националното законодателство, като се актуализира списъкът на биологичните агенти, за които е известно, че заразяват хората, класифицирани според тяхната степен на риск от инфекция, във връзка с най-новите познания, свързани с развитието на науката, особено по отношение на таксономията, номенклатурата, класификацията и характеристиките на биологичните агенти, както и наличието на нови биологични агенти.

Актуализират се и разпоредбите по отношение на дейностите, в които работниците са изложени или са потенциално изложени на биологични агенти в резултат от тяхната работа, и мерките, които трябва да бъдат взети при дейност, при която е вероятно да съществува риск от експозиция на биологични агенти, за да се определят видът, степента и продължителността на експозиция на работниците на биологични агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
fallback