fallback

За година цените в промишлеността са спаднали с 2,1%

На месечна база обаче има покачване с 2,4%, показват данни на НСИ

12:59 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Общият индекс на цените на производител през юли 2020 г. спада с 2,1% в сравнение със същия месец на 2019 година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.  По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, а в добивната промишленост се наблюдава повишение на цените с 4,3%.

n1

На годишна база по-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2,2%. През юли 2020 г. спрямо същия месец на миналата година повишение на цените се наблюдава при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 3,9%, производството на основни метали - с 3,8%, и производството на тютюневи изделия - с 3,5%, показват още данните.

Месечни изменения

Общият индекс на цените на производител през юли 2020 г. нараства с 2,4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 4,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 2,1%. Най-сериозно е увеличението на цените при производството на основни метали - с 10,3% на месечна база. Ръстът на цените при производството на тютюневи изделия е 1,1%. Намаление на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм и при производството на напитки - по 0,6%.

На месечна база през юли индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2020 г. се увеличава с 1,6%. Покачване на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 5,0%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3%, и в преработващата промишленост - с 0,5%.

n2

Спрямо година по-рано индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,7%. Понижение на годишна база на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 1,9%, а увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 2,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2020 г. се увеличава с 3,8% спрямо предходния месец и намалява с 4,2% спрямо съответния месец на 2019 г., показват още данните на НСИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 05.09.22 г.
fallback