Тя е на мнение, че намаляването на данъците за хотелиерите и ресторантьорите би била добра и обоснована политика в този случай.
"Засега няма отменени фермерски пазари. Ще преустановим дегустациите", посочи Кабаиванова сред мерките, които предприема браншът.
Тя е категорична, че доставките не са затруднени за момента.
“В сектора с фермерски и занаятчийски храни не очаквам големи сривове, защото там става въпрос за продажби на храни, които се познават и към тях има доверие", обясни Гергана Кабаиванова.
Управителката на фондация LocalFood.bg обясни, че акцент в отложената кръгла маса с бранша производство на фермерски храни е щяла да бъде „Зелената сделка”.
“Става дума за намалена употреба на пестициди, химически торове и антибиотици, както и как да се подобряват възможностите за малките производители да създават занаятчийски и фермерски храни", отбеляза Кабаиванова.
От съществено значение според нея е и съхраняването на домашното производство.
"Американски специалисти посочват тенденцията да се развие производството на технологичните и модерни храни, които се добиват с контролирана ферментация и програмиране на микроорганизмите. Това производство минимизира рисковете от замърсяване на околната среда", коментира Кабаиванова.
Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.