„Имаме склад, в които поддържаме влажност от около 65-70%, температурата е 11 градуса. Идеята е заимствана от Лондон, разкри технологията за поддръжка на качеството на виното той. – Опитваме се да наложим културата и разбирането, че виното може да е инвестиция, тъй като на Запад това е много разпространено.“
Благой Кузмански определи малките производители като доста атрактивни, защото предлагат занаятчийски вина. Според него дегустациите и образователните кампании също помагат за развитие на сектора.
„Ситуацията около коронавируса се отразява и на винения сектор, тъй като световни изложения бяха отменени, а има и отлив на клиенти от ресторантите. Очакваме обаче проблемите да се задълбочат през следващите месеци, тъй като кризата едва сега навлиза в България“, прогнозира сомлиерът.
„Доставките ни от Италия са задържани, тъй като има проблеми с придвижването в страната, която в момента е най-силно засегната от разпространението на коронавируса в Европа. Но така или иначе има достатъчно италианско вино в България“, обясни още Благой Кузмански.
Повече по темата за инвестиционното вино гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.