fallback

Не са потвърдени нови случаи на COVID-19 у нас, повтарят 8 проби

В средата на деня ще се потвърди дали са положителни или не

09:47 | 10.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Няма потвърдени нови случаи на COVID-19 у нас, съобщиха на редовния брифинг от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на щаба и началник на Военномедицинската академия, съобщи, че в Националната лаборатория са изследвани 171 проби, от които осем се уточняват, тоест - ще бъдат повторени.

Това са пробите от Габрово и от Плевен. В средата на деня ще бъдат потвърдени дали са положителни или не. 

За днешния ден във Военномедицинска академия ще има 28 проби. Вчера са изписани шестимата пациенти, които изкараха своята карантина, с две отрицателни проби. За днес са предвидени пет човека - такива непрекъснато пристигат, каза той.

Днес се предвижда отваряне на втори консултативен кабинет към Инфекциозна клиника, за да може да се поемат всички граждани, които трябва да се консултират и да им се вземат проби, дори и насочени към домашно лечение.

В света ескалират случаите на коронавирус - само за последното денонощие над 1500 са обявените болни. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта. Всъщност Италия излиза на второ място след Китай по броя на заразените с COVID-19, посочва Мутафчиев.

„В Корея има 7500, а в Иран 7161. В Германия, Франция и Испания случаите са над 1000. В региона – има нови случаи в Гърция, става общо 84.  В Албания вече са 6. В Босна и Херцеговина са 5, в Румъния 17 общо. В Северна Македония с 4, в Сърбия са два, в Хърватия – 13”, обясни Мутафчийски.

„Общата ваканция за всички училища е заради грипния вирус от тип Б. Най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив за взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”, обяви по Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Ден за ден се решава. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 31.08.22 г.
fallback