fallback

Преглед на печата за 4 декември

08:05 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

610 лв. ще е минималният осигурителен доход за 2020 г

Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г. Размерите бяха разписани в Закона за бюджета на ДОО за следващата година. "За" тях гласуваха 106 народни представители, "против" - 78 и "въздържали се" -20, с което те бяха приети.

Текстовете предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв. В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв., предаде Фокус.

Столичната топлофикация ще си продава сама тока през 2020 г

"Топлофикация София“ ЕАД ще участва самостоятелно на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през 2020 г., съобщиха от дружеството. Дружество е извършило необходимата подготовка за самостоятелно участие на българския електроенергиен пазар. В тази връзка управителният съвет е утвърдил изискванията за провеждане на процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса. Двата документа ще бъдат достъпни на сайта на столичната Топлофикация – www.toplo.bg, в рубриката „Законодателна рамка“.

Догодина свързват велоалеите на "Витоша" и "Прага" в София

По бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис“ временно са обособени паркоместа с по-голяма дължина, като в тях е запазен габаритът за велоалея от бул. „Витоша“ до Петте кьошета, която ще се реализира догодина.

Това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), в рамките на който може да възникне ПТП.

В. Монитор

До края на декември ползваме данъчни облекчения за деца чрез работодател

До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение, ако искат чрез тях да ползват данъчните облекчения за деца.

Две са декларациите за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

От миналата година не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Дадена е възможност двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Само 20% от закъсалите борчлии връщат парите без съд

Само 20% от длъжниците, чиито просрочени борчове са били продадени от банките на колекторска фирма се съгласяват доброволно да ги погасят. Това каза Лилия Димитрова, изпълнителен директор на дружество, занимаващо се със събиране на лоши кредити и зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции (АКАБГ).

В. Сега

Скандал за минималната пенсия прекъсна приемането на социалния бюджет

Скандал за увеличението на минималната пенсия прекъсна заседанието на Народното събрание, на което се приема бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2020 г. Първоначално минималната пенсия трябваше да се увеличи по швейцарското правило с 6.7%, но Патриотите успяха да наложат тя да стане 250 лв. от 1 юли в изпълнение на предизборните си ангажименти. Днес в пленарната зала обаче започна наддаване за увеличението й до 300 лв., колкото всъщност е записано в програмата на управляващата коалиция. На дебатите присъства новият министър Деница Сачева.

Предложението дойде от БСП и "Атака". След като мнозинството го отхвърли, депутати от двете партии поискаха поименно гласуване. Председателстващият Емил Христов обаче отказа и след суматоха, в която депутати от опозицията отказваха да напуснат трибуната, заседанието бе прекратено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
fallback