fallback

Преглед на печата за 26 номеври

08:10 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

АЕЦ “Козлодуй” обяви на борсата 3 търга за 2020

АЕЦ “Козлодуй” пусна по 50 мегавата ток на първите три търга за цялата 2020 г., без месец януари, става ясно от платформата за двустранни договори на енергийната борса. Това са дълго чаканите от бизнеса търгове, тъй като на тях може да се купи базова електроенергия за цяла година. Липсата им създаваше напрежение.

В понеделник АЕЦ-ът изтъргува 50 мегавата мощност (402 000 мегаватчаса) от 1 февруари до 31 декември 2020 г. с начална цена 94 лв. за мегаватчас. Сделката след наддаването е сключена на цена 113 лв. За днес централата също е обявила 50 мегавата за същия период при начална цена 93 лв. за мегаватчас.

“Енерго-Про” слива два търговеца на ток в една компания

Две дъщерни дружества на “Енерго-Про Варна” са подали в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление регулаторът да им разреши сливане. Това са “Енерго-Про Трейдинг” и “Енерго-Про Енергийни услуги”. Решението е на дружеството майка. Мотивът за сливане на двете дружества е, че и двете извършват дейността “търговия с електрическа енергия”, освен това се цели да се оптимизира акционерната собственост.

Ипотеките с нов рекорд, гонят 11 млрд. лева

Към края на октомври бизнесът и домакинствата са получили заеми за 61,3 млрд. лв., като новоотпуснатите за месец октомври са 100 млн. лв., показва статистиката на БНБ. Бизнесът е задлъжнял с 34,4 млрд. лв., домакинствата с 23,7 млрд. лв. Продължава бумът при ипотеките - те достигат 10,6 млрд. лева и нарастват на годишна база с 14,1%. Потребителските заеми вече достигат 11,2 млрд. лева и на годишна база се увеличават с 10,8%.

В. Сега

Българите съвсем изместиха руснаците в сделките за "морски" имоти

Българите все повече завладяват пазара на "втори дом" край морето. През 2019 г. те значително изпреварват по сделки традиционните руски купувачи. В Созопол например делът на българските купувачи е 37%, следват руснаците с 28%, а после са германци и израелци. Това сочат данните на компанията Green Life Development.  По данни на сайтове за продажба на имоти в Созопол цените варират от 45-50 хил. евро за едностаен апартамент до 95 хил. евро за двустайно жилище.

Българите често предпочитат самостоятелни вили в затворени комплекси. Те обикновено са семейства с деца, които разполагат с по-високи доходи. Поддържат висок стандарт на живот и искат да разполагат с дом на морето. Сънародниците ни, живеещи в чужбина, също имат сериозно присъствие. Те разполагат с по-малки бюджети, като голяма част от тях купуват с цел съхранение на спестените средства и избират недвижимите имоти като най-сигурен вариант.

Съдът в Добрич отказа да гледа дело срещу НАП

Върховният административен съд (ВАС) ще реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите (НАП) във връзка с изтеклите лични данни, информира БНР. Това е резултатът от първото дело в Административния съд в Добрич по иска на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети.

Административният съд в Добрич счете, че искът трябва да е предявен по мястото на увреждането, което в случая е град София и не прие за основателно прехвърлянето на делото по място на живеене. Според него  действието или бездействието на НАП е извършено в София, от което заключи, че делото не следва да се разглежда от Административния съд в Добрич.

В. Монитор

Апартаментите за кратък наем в регистър иначе глоби

Управляващите се вслушаха в предложението на общините и апартаментите за краткосрочен наем ще влязат в регистър. Отдаването на апартаменти и стаи под наем, които не са регистрирани според Закона за туризма, през платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook, се забранява.

С предложения на депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти/НФСБ) за промяна в Закона за туризма се създава нова алинея, която задължава всички лица, които искат да отдават част от имота си чрез онлайн платформа да се регистрират.

От 15 декември превод в евро в ЕС ще струва средно 3 лв.

Преводите в евро до страни от Европейския съюз (ЕС) ще струват по средно 2-3 лв. Предстоящото поевтиняване ще намали цената на транзакциите с 10 пъти. В момента подобни услуги ни струват по 15-20 евро, на места и 30 евро. Причина за спада в таксата е европейска директива, която ще влезе в сила на 15 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
fallback