fallback

Преглед на печата за 19 ноември

08:10 | 19.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

Златно отличие за Пощенска банка в европейски бизнес конкурс за най-добро клиентско преживяване в банкирането

Финансовата институция е сред победителите в 12-те категории на оспорваното състезание The Retail Banking: Europe 2019 Awards Пощенска банка получи престижна международна награда за осигуряването на отлично клиентско преживяване в банкирането (Excellence in Customer Centricity or Customer experience).

Финансовата институция е сред победителите в 12-те категории на оспорваното състезание The Retail Banking: Europe 2019 Awards, организирано от водещото европейско списание с фокус върху банкирането на дребно Retail Banker International. Сред другите участници и победители в конкурса се открояват имената на едни от най-големите, стабилни и утвърдени банки в Европа - Santander, Dankse Bank, Nordea, BBVA, Raiffeisen bank, OTP.

Двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, достига 1 млрд. долара

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с Херо Мустафа, извънреден и пълномощен посланик на САЩ, съобщи БГНЕС. В рамките на срещата министър Караниколов запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на доброто икономическо състояние у нас.

Сейфове и сметки няма да са анонимни от 1 януари 2020 г.

Който иска да държи пари в брой, скъпоценности или важни документи в банков сейф, вече няма да може да го открие, като ползва анонимност или посочва като титуляр фиктивно име. Който пък вече е наел такъв, ще бъде проверен, за да продължи да го ползва.

Мярката ще е в сила от 1 януари 2020 г., след като в края на миналата седмица, с поправка на второ четене в Закона за пране на пари, парламентът въведе изрична забрана банките да позволяват разкриване и наемане на анонимни банкови сейфове, както и на такива, водещи се на фиктивно име.

В. Сега

Усвояването на европари по програма "Води" зацикли насред безводието

България е усвоила едва 20% от европарите за сектор "Води". Те се отпускат по програма "Околна среда" и към момента страната ни е получила общо 500 млн. лв. от общо възможни над 2.3 млрд. лева. Това е особено притеснително не само на фона на наближаващия край на програмния период, но и предвид проблемите с водата в различните градове на страната. В понеделник бе въведен режим на водата в Перник. В същия ден ограничение на водоснабдяването бе обявено в Ловеч и в Плевен.

Шефът на парното в София подаде оставка

Едва девет месеца - толкова се задържа Кремен Георгиев на поста изпълнителен директор на "Топлофикация-София". Вчера от общинското дружество съобщиха, че той е поискал да бъде освободен, а неговото място ще бъде заето от Александър Александров. В кратко резюме от дружеството пишат, че той е магистър по "Топлоенергетика" от Техническия университет - София, с няколко специализации в Германия, включително по Програма за обучение на висши мениджърски кадри. Той има и повече от 20-годишен опит на ръководни позиции във водещи български и международни компании.

В. Монитор

Отново предлагаме на китайци да строят тунела под Шипка и АМ „Черно море“

Зам.-регионалният министър Николай Нанков е предложил на китайски инвеститори да построят големи инфраструктурни проекти срещу концесия. Сред възможните обекти за съвместна реализация той очерта автомагистралата „Русе – Велико Търново“, заедно с тунела под връх Шипка и автомагистралата „Черно море“, съобщиха от ресорното министерство.

„Добрият политически диалог, който наблюдаваме през последните години, между България и Китай, намира практическо приложение в конкретни споразумения, които, вярвам, ще прераснат в конкретни съвместни инициативи на публично – частно партньорство“, е казал Нанков при срещата си с представители на Китайската асоциация на международните контрактори.

27 хил. земеделци с по-малко пари по обвързаното подпомагане

27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци у нас ще бъдат силно засегнати от предложението на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на обвързаното подпомагане. За България това предложение е неприемливо, каза по време на агрофорум зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, цитирана от Investor.bg.

„Обвързаното подпомагане е насочено към затруднени сектори като животновъдство и сектор плодове и зеленчуци, в които традиционно се използва повече работна ръка. Нашите анализи показват, че 40% от заетите в земеделието работят в тези два сектора. Предложеното намаление от ЕК ще се отрази значително на този тип стопанства“, каза още тя. „Обвързаното подпомагане има и социален елемент, особено ако не се предвиди достъп до преходна национална помощ, каквато отсъства в регламентите“, допълни Кръстева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
fallback